Ets a: Portada > Cultura


Cultura

Tot poble i tota cultura tenen les seves llegendes i els seus mites. Cornudella de Montsant no és menys. Us comentem ara tres exemples. Algun d'ells, com el de la reina mora, és ben conegut per tothom. Altres no.

LLEGENDA DE CORNUDELLA DE MONTSANT

La primera és el naixement de Cornudella de Montsant. Es diu que durant una cacera, la filla del comte de Prades es va allunyar de la comitiva i es va perdre. Quan es va trobar que no podia reprendre el camí de tornada, va fer sonar el corn que duia i tothom va reconèixer que el so provenia del corn d'ella. El seu pare, el comte Julià, en acció de gràcies va fer construir una capella, que seria l'origen de la vila de Cornudella de Montsant.

LLEGENDA DE LA MARE DE DÉU DEL MONTSANT

Aquesta llegenda diu que mentre un pagès llaurava amb els seus bous, després d'un recés, va veure com un d'ells s'agenollava davant una alzina on va trobar una imatge de la Mare de Déu. Assabentat el prior d'Scala-Dei i els jurats del lloc van anar en processó a cercar la imatge per durla a la Cartoixa. Però la imatge va marxar, per dues vegades, al lloc de la troballa, i allí van aixecar una capella amb oratori.

LLEGENDA DE LA REINA MORA

La més coneguda és la de la reina mora. Una de les versions més conegudes diu que les tropes cristianes, en fer-se amb el castell, van veure com Abdelàzia, filla del reietó de Siurana, abans de veure's presa pels cristians es va llençar cingle avall muntada en el seu caball blanc. Un altra versió ens diu que un jueu, per por de les represàlies dels cristians, va trair als seus vilatans i va obrir la porta als conqueridors. Aquests van entrar a sang i foc, delerosos per veure la singular bellesa d'Abdelàzia, esposa del rei moro Almemoniz, qui celebrava una festa al castell, ignorant la traïció. En veure's perduda va muntar en el seu cavall blanc, i després de passar davant dels cristians, li va tapar els ulls i es va llençar al buit. L'animal, en el darrer moment, va clavar les potes a la roca i va córrer millor sort que la bella reina. Dies després van enterrar-la a la sepultura que hi ha al costat de l'església.© Ajuntament de Cornudella de Montsant, Tots els drets reservats - Qui som? - Normes de privacitat

Amb el suport de: Diputació de Tarragona. Logo Consell Comarcal del Priorat. Logo Consorci Administració Oberta de Catalunya. Logo