Ets a: Portada > Siurana > Index en català


SIURANA

Siurana es troba a l'extrem est de la Serra de Prades, a 737m d'altitud sobre el nivell del mar, en una península que domina les valls del riu Siurana i de Cornudella. S'hi arriba per una pista asfaltada des de la població de Cornudella, i també per un camí forestal des de Prades. Evidentment, també s'hi pot arribar a peu per diversos camins i senders. Des de l'any 1942 forma part del municipi de Cornudella de Montsant.

La seva situació sobre un penya-segat de més de 250 metres de desnivell sobre el riu Siurana i el barranc de Prades, Gallicant i Montsant, fan de Siurana un paratge de gran bellesa, un focus d'atracció turística i excursionista de gran importància. El lloc ja va ser declarat l'any 1961 paratge pintoresc (Decret 168, de 19 de gener). Més tard, el 4 de juliol de 1995, fou declarat mitjançant resolulció Bé Cultural d'Interès Nacional amb la categoria de conjunt històric.

Les cases gairebé totes rehabilitades, són un clar exemple d'arquitectura tradicional de muntanya, i en algunes d'elles encara es conserven arcs i finestres d'origen medieval.

Al Pla de la Torre Alta, al costat de la base d'una torre excavada a la roca, hi ha el refugi Ciríac Bonet, obra del segle XX propietat del Centre Excursionista de Catalunya. Al carrer Major hi ha l'antiga Abadia, en procés de rehabilitació, on hi ha un interessant museu on es recullen materials arqueològics i etnogràfics de Siurana. Destaca una interessant col·lecció arqueològica i d'ex-vots.

Actualment hi han oberts dos restaurants, un hotel, un bar, dues agrobotigues (que ofereixen productes de la zona), un allotjament ruaral independent, una casa de pagès i un càmping amb bungalows (que es troba a l'entrada del poble).


© Ajuntament de Cornudella de Montsant, Tots els drets reservats - Qui som? - Normes de privacitat

Amb el suport de: Diputació de Tarragona. Logo Consell Comarcal del Priorat. Logo Consorci Administració Oberta de Catalunya. Logo